Pasar adalah bangunan atau
kelompok gerai tempat menjual barang-barang makanan keperluan harian, tempat
orang berjual beli. Pasar Besar ialah pasar yang terbesar di sesuatu tempat.
Pasar Amal membawa maksud pasar yang diadakan oleh badan amal untuk mengutip
derma. Pasar Borong ialah pasar tempat
menjual barang-barang dagangan secara
borong atau banyak-banyak kepada kepada peniaga runcit. Pasar Gelap tempat
berjual beli yang tidak dibenarkan menurut undang-undang (barang-barang yang
diharamkan). Pasar Lambak tempat menjual barang-barang murah yang dilambakkan
seperti ditepi jalan. Pasar Malam pasar pada waktu malam atau tempat diadakan
bermacam-macam pertunjukan atau tempat makan. Pasar Mini kedai moden yang tidak
berapa besar yang menjual barang-barang makanan yang biasanya dalam tin dan
bungkusan serta barang-barang keperluan sehari-harian secara layan diri. Pasar
Modal atau pasaran modal ialah badan kewangan yang meminjamkan wang seperti
bank. Pasar Raya kedai moden yang besar yang menjual berbagai-bagai barang
makanan dan juga barang-barang keperluan lain secara layan diri. Pasar Tahunan
ialah pasar yang ada bermacam-macam pertunjukan yang diadakan setiap tahun.
Pasar Tani ialah pasar khusus untuk para petani memasarkan terus hasil-hasil
pertanian mereka kepada orang ramai.
Memasarkan bermakna menjual
sesuatu di pasar atau memperdagangkan. Pasaran ialah kawasan atau lingkungan
tempat penjual dan pembeli berhubungan (berjual beli), lingkungan (keluasan,
kemungkinan) perniagaan yang memberi kesempatan kepada penjualan barang-barang
atau perkhidmatan, permintaan pembeli atau penawaran penjual. Pasaran juga
membawa makna yang sangat luar seperti pasaran bebas, pasaran bersama, pasaran
buruh, pasaran dalam negeri, pasaran dunia, pasaran saham, pasaran terbuka,
pasaran wang dan pemasaran adalah perihal atau perbuatan memasarkan.
Pasar adalah merupakan tempat
tumpuan ramai untuk mendapatkan barangan keperluan harian terutama makanan.
Pasar terdapat dimana-mana tidak kira kecil atau besar. Pasar malam merupakan
satu lagi tempat tumpuan orang ramai untuk mendapatkan bahan keperluan kepada
mereka yang tidak berkesempatan pergi pada waktu siang. Banyak juga yang
sememangnya membeli barangan keperluan di pasar malam kerana mudah dengan harga
yang berpatutan menurut mereka. Pasar malam kerap berdekatan dengan tempat
tinggal. Selain barangan mentah yang dijual di pasar malam juga sedia menjual
produk makanan yang telah dimasak. Pasar malam adalah 'one stop centre'
masyarakat Malaysia.
Pasar adalah satu tempat tumpuan
ramai dan perlu diadakan untuk kemudahan orang ramai. Kerajaan amat perihatin
dengan keperluan ini dan kerap kali pasar akan menjadi tumpuan utama dari segi
kebersihan dan juga penyenggaraan. Amat malang, secantik mana kemudahan yang
disediakan tetapi pasar masih lagi kotor, berbau, berair dan lecak. Hampir
tiada pasar yang bersih. Adalah tidak diketahui mengapa pasar perlu dilihat
begitu. Keadaan dalaman pasar hampir tidak pernah berubah walaupun semoden mana
pun kemudahan yang kerajaan sediakan. Berbagai pihak mahukan pasar kelihatan
moden dengan peralatan yang canggih tetapi kerapa kali tidak dijaga atau
dihargai. Kerap kali produk moden hanya dapat digunakan untuk satu tempoh yang
singkat. Selepas itu produk ini akan dibiarkan sahaja.
Walaupun berbagai-bagai pasar
terdapat di negara kita termasuk supermarket atau hyper market terdapat di
negara kita, pasar tetap menjadi tempat kunjungan rakyat. Ini adalah kerana
pasar kerap dikatakan menjual produk segar. Barangan seperti ikan, udang dan
sotong kerap kali dikatakan segar jika dibeli di pasar berbanding dengan pasar
raya. Barangan seperti sayur-sayuran juga dikatakan segar jika dibeli di pasar
termasuk daging dan juga ayam. Inilah yang menjadikan pasar sangat diminati.
Satu lagi daya penarik pasar adalah harga di pasar kerap dikatakan murah
walaupun banyak yang tidak berapa setuju. Kalau tidak harga yang murah, masakan
ramai yang membeli belah di pasar walaupun keadaan di pasar tidak menyenangkan
atau kondusif. Mereka yang berpakaian cantik tidak sesuai jika ke pasar. Kita
dapat melihat semua yang berseluar terpaksa menyinsing kaki seluar seperti
pergi kebendang dan terpaksa berjalan terdengkut-dengkut dan perlahan kerana
lantai yang licin. Banyak juga yang terpaksa menutup hidung kerana ada tempat
tertentu yang berbau. Kalau dahulu, banyak yang ke pasar kerana boleh tawar
menawar tetapi tidak sekarang ini. Semua harga seperti yang dicatitkan. Sama
juga seperti di pasar raya.
Kerajaan sentiasa memikirkan
keselesaan peniaga dan juga pelanggan ke pasar. Kerajaan juga menyediakan pihak
yang bertugas untuk menjaga kebersihan dan juga penyenggaraan. Malangnya banyak
pasar peniaga sendiri membuang sampah merata-rata walaupun tong sampah
disediakan. Kita dapat lihat pontong rokok, kotak rokok, tin atau plastik atau
kotak minuman kosong, surat khabar dan juga serpihan sayuran dibuang
merata-rata. Dinding juga sangat berdaki dan comot. Kalau mengunjungi tandas
juga sangat kotor walaupun terpaksa membayar 30 sen sekali perkhidmatan. Kalau
ingin selesa berkunjung ke tandas pasar kena pakai kasut seperi pekerja pasar
juga. Tandas pasar tidak sesuai untuk pelanggan pasar. Tandas juga sangat
berbau, ini kerana pembersihan hanya ala kadar sahaja. Kaedah pembersihan tidak
menggunakan bahan kimia yang sesuai. Kebanyakan tandas dicuci dengan menggunakan
air biasa sahaja. Itu sebab banyak juga tandas kelihatan bersih tetapi berbau.
Ini kerana kaedah pembersihan tidak menggunakan kaedah yang betul. Mungkin juga
pihak kontraktor mencuci tidak faham atau pekerja tidak mahu menggunakan bahan
kimia.
Kelihatan pasar sangat comot,
dinding dan lantai berlumut. Dinding dan cermin sememangnya tidak dicuci untuk
tempoh yang lama. Pembersihan hanya pada lantai dengan sapuan biasa sahaja.
Tangga juga sangat comot dan kerap bawah tangga dijadikan tempat simpanan barangan
lama yang sayang untuk dibuang.I ni adalah tabiat biasa orang Malaysia tidak
mahu membuat perabot atau barangan yang telah lama, rosak atau telah tidak
boleh digunakan kerana sayang. Ini kerana produk ini semasa di beli dahulu
mahal dan telah memberi perkhidmatan yang baik, kenapa pula perlu dibuang
begitu sahaja. Sekali lagi harus diingatkan. Cucian pasar perlu dibuat secara
profesional. Lihat sahaja pekerja di bahagian menjual produk basah di pasar
raya. Kelihatan kerja pembersihan
dilakukan sepanjang masa. Pasar raya juga menjual produk makanan seperti yang
dijual dipasar tetapi kebersihan dapat dijaga dengan baik. Ini disebabka kaedah dan sistem pembersihan.
Bukan sesuatu yang mudah untuk
membersihan pasar. Apa yang perlu ditukar adalah pemahaman terhadap pasar perlu
bertukar. Kita tidak boleh berfikir tandas perlu busuk dan pasar perlu kotor.
Setiap yang berniaga dipasar harus bertukar fikiran yang pasar tidak semestinya
kotor dan basah atau lecak. Barangan yang dijual murah tidak semestinya premis
jualan dipasar perlu kotor. Kita tidak lagi boleh menghubungkaitkan barangan
murah harus dijual melalui premis yang kotor. Barangan yang murah boleh dijual
dipremis yang bersih. Ini bukan satu yang luar biasa. Bukanlah kita ingin menyediakan pasar sehingga orang
bertali leher akan membeli belah dipasar. Paling tidak pasar tidak kotor, tidak
berbau, kering dan tidak lecak. Kita tidak perlu lagi menyinsing kaki seluar
untuk ke pasar. Tidak lagi perlu menutup hidung kalau ke pasar walaupun tidak
wangi.
Kerja-kerja penyenggaraan pasar
juga harus cekap dan pantas. Kelihatan banyak kerosakan seperti meja, kipas
angin, kerusi dan juga pangkin jualan yang tidak diambil kita. Produk yang
ingin dijual terlalu banyak tetapi ruang yang disediakan kecil. Peniaga tidak
boleh dipersalahkan kerana mereka membayar sewa walaupun dikatakan murah tetapi
perlu diberi perkhidmatan yang baik. Perkhidmatan ini bukan untuk peniaga di
pasar sahaja tetapi untuk pelanggan pasar.
Semasa merekabentuk pasar,
seharusnya banyak perkara dipertimbangkan terutama saiz gerai terbuka. Lihat
sahaja, setiap gerai kelihatan amat sesak dengan bahan jualan. Mereka tidak
boleh buat apa-apa. Ruangan stor juga tidak disediakan. Itu sebabnya produk
jualan mereka merlimpah sehingga di kaki lima dan kerap kali akan menggangu
lauan pelanggan. Kerap kali juga keselesaan tidak difikirkan semasa pembinaan
pasar itu sebabnya pasar menjadi terlalu sempit kerana setiap peniaga mahukan
produk jualan dapat dilihat atau perlu diletakan tempat laluan orang ramai.
Ruang legar pasar sudah tidak berfungsi lagi sehingga susah untuk pelanggan
berurusan.
Kedai makan di pasar juga sangat
comot dan dapat dilihat hitam di dinding, lantai atau tempat penyediaan
makanan. Adalah tidak diketahui samaada kedai makan di pasar disediakan untuk
pekerja pasar sahaja yang tidak memikirkan sangat masaalah kebersihan kerana
mereka telah biasa dengan keadaan ini atau disediakan untuk pelanggan pasar
yang sudah tentu ingin menikmati makanan di kedai yang bersih. Ruang kedai
makan dipasar juga sangat kecil. Pihak tertentu perlu memikirkan untuk
menyediakan keluasan yang lebih untuk kedai makan. Dapat dilihat di kedai makan
pasar tertentu yang ruang dalama kedai hanya untuk seorang dua sahaja. Kalau
masuk tiga orang sudah tidak dapat bergerak lagi. Mana lagi hendak diletakan
makanan dan juga sedikit bahan mentah. Keluasan kedai makan seharusnya dua kali
ganda dari keluasan sekarang, barulah peniaga kedai makan di pasar dapat
bekerja dalam keadaan selesa. Pada masa yang sama peniaga perlu lihat lantai
kedai makan biarlah bersih, tidak dibiarkan comot. Mencuci meja juga perlu
menggunakan kain mengelap yang bersih, bukan menolak makanan kebawah meja
sahaja. Nampak bersih atas meja tetapi kotor dan menjijikan dibawah meja.
Pembinaan lantai pasar juga tidak
boleh lagi menggunakan bahan binaan biasa seperti digunakan untuk membuat
rumah. Produk binaan harus 'heavy duty' dan tahan lama. Lantai pasar perlu
dibina dari bahan yang tidak basah dan tidak licin. Mungkin produk ini mahal
sedikit tapi akhirnya lantai bersih dan tahan lama. Dinding pasar juga perlu
dibina dari bahan binaan yang tidak lekat kotoran jika tidak dicuci untuk satu
jangka masa yang panjang. Sistem pasar yang kering perlu direka bentuk, jika
lantai kering lain-lain dapat dijaga dengan baik. Pangkin menjaul produk basah
juga perlu direkabentuk untuk kesesuaian produk. Peniaga juga perlu menjaga
pakaian yang sesuai tidak comot dan kelihatan tidak dicuci dalam tempoh yang
lama. Setiap pekerja pasar perlu dilihat kemas dan menarik.
Betul kata tuan.
ReplyDeleteSaya juga mendengar saban tahun ahli majlis bandaran atau ahli parlimen melawat keserata dunia.
mengapa konsep pasar di luar negara tak dibawa ke malaysia ?
apakah konsep pasar luar negara yang bersih dan ceria terlalu mahal untuk dibuat di negara kita ?
di semenanjung ada berpuluh majlis bandaran, ada banyak cerdik pandai dan banyak juga cukai yang dikutip. tetapi pasar tetap begitu jua. terutama pasar awam.
tetapi pasar basah dalam pasaraya seperti Kipmart, econ save dan smart bersih pula.
mengapa ?
sebab rekabentuk pasar tak sesuai dan tak luas atau susun atur x efektif.
keduanya, minda penjual jga hanya meneruskan perniagaan dari zaman berzaman. bilalh nak berubah...